Hvordan ta gode kakebilder
De bakeriene som selger best på nett, har alltid gode produktbilder. Kunden kjøper med øynene - og dette gjelder spesielt for kaker. Kaker er et emosjonelt produkt som brukes når man skal feire noe, og da ser dem etter noe som gir dem en god følelse. Et godt bilde kan bety forskjellen mellom et salg og at kunden går et annet sted.
I dag trenger du ikke nødvendigvis å hyre en profesjonell fotograf eller å kjøpe dyrt kamerautstyr for å få gode kakebilder. Kameraet på nye smarttelefoner er mer enn bra nok og med noen enkle grep kan du ta veldig gode bilder på egen hånd.
Hvilke kaker bør du prioritere?
For å få så like bilder som mulig, anbefaler vi optimalt sett å ta bilder av alle kakene samtidig. Om det er vanskelig å få til, er det lurt å ta de mest populære kakene først, deretter anledningskaker som konfirmasjonskake og dåpskaker og resten av kakene fortløpende etterpå.
Om du skal ta bilder av kaken på ulike tidspunkt, er det viktig å finne en fast sted å ta bildene slik at det blir samme lys og samme bakgrunn på bildene for å skape et helhetlig inntrykk.
Presentasjon
Når du skal ta produktbilder anbefaler vi å bruke litt ekstra tid på kaken. Pass på at marsipanen eller kremlaget er så jevnt som mulig, og at kaken er pyntet elegant og estetisk. Det er viktig at kakene ikke pyntes annerledes enn hva som er standard, slik at kundene ikke bli skuffet når de får kakene levert.
Oppsett og bakgrunn
Oppsett: Sett kaken på en tallerken eller et kakestativ. Stativet vil gi kaken høyde som gjør det enklere å ta bilde av kaken i vinkel. Unngå for mye pynt eller andre gjenstander i bildet. Husk at “less is more”.
Velg den riktige overflaten: En hvit eller lys duk er alltid trygt og framhever kakene godt, samt at det gir bildet en ekstra dybde. Om du vil gå for en mer rustikk og hjemmelaget følelse, så kan du teste med et trebord uten duk.
Velg den riktige bakgrunnen: Bakgrunnen bør være nøytral og ute av fokus slik at det er kaken som blir punktet øynene dras til. Har dere en lys farget vegg eller en fin bordplate, kan disse også være flotte baktepper til kakene deres.
Lys
Den desidert viktigste faktoren for et godt bilde er lyset. Alle kakebildene bør derfor bli tatt i naturlig dagslys og gjerne i nærheten av et vindu.
Om kaken står i direkte sollys foran vinduet foreslår vi at vinduet blir trukket for med en hvit gardin sånn at lyset blir filtrert. Om dette ikke er mulig må man passe på at kaken ikke står i motlys da dette skaper en mørk silhuett rundt kaken. Det beste er imidlertid å ta bilder på en overskyet dag. Da blir det naturlig mykt og diffust lys.
Skulle det ikke være mulig å ta bildene i naturlig dagslys, er det viktig å lyse opp kakene med lys fra lamper men husk å ikke lyse rett på kaken.
OBS! Unngå å bruke blits. Bilder tatt med blits ender ofte opp med å bli overeksponerte og kakene blir blasse eller forsvinner litt.
Format
For vanlige kaker anbefaler vi at bildene tas i horisontalt format (landskap) og godt med luft rundt kaken slik at det er lettere å beskjære og redigere bildet etterpå. For høye kaker anbefaler vi vertikalt format (se eksempler nedenfor).
Vinkel
Det er fint å ta bilde fra litt ulike vinkler av kaken. Om du har mulighet, skjær et stykke av kaken og ta et bilde av hvordan den ser ut inni. Det hjelper kundene til å forstå hvordan kaken smaker, og dermed øker sannsynligheten for at de bestiller.
Vi anbefaler at man tar bilde av kaken i tre forskjellige vinkler:
Skrått fra siden og ovenfra (for å se helheten til kaken)
Rett ovenfra (for å se toppen av kaken og pynten i mer detalj)
Skjært i (for å se fyllet til kaken)
Eksempel 1 - Skrått fra siden og ovenfra (for å se helheten til kaken)
Eksempel 2 - Rett ovenfra (for å se toppen av kaken og pynten i mer detalj)
Eksempel 3 - Skjært i (for å se fyllet til kaken)
Høye kaker
Høye kaker kan være litt vanskeligere å fotografere. For å fortsatt få med seg detaljene på kaken, anbefaler vi at bildet blir tatt i vertikalt format. Her kan man ta bildet litt mer rett på, selv om skrått ovenfra også fungerer bra.
Nedenfor er to eksempler.
Eksempel 4 - På høye kaker gjelder samme vinkel som vanlige kaker - skrått fra siden og ovenfra (for å se helheten til kaken)
Eksempel 4 - Kransekaker kan fint tas bilde av rett fra siden.
Etterbehandling av kakebildene
Det kan gjøre mye med bildene i etterkant for å løfte kvaliteten betraktelig. Om du vet hvordan du gjør dette selv så er det flott, men om vi trenger hjelp så er det bare å sende bildene til Cake it easy, så fikser vi dem for deg.
Oppsummering
Dette var noen enkle retningslinjer for hvordan man kan få gode bilder av kakene. Stikkordene for å ta gode kakebilder er delikat lys, ren bakgrunn ut av fokus og gode vinkler som framheve de gode sidene av kaken. Lykke til!